2

naam
Holla Inhouse cursus: Cassatie voor de feitelijke praktijk
Netlaw-sectie
Aansprakelijkheid
datum
23-10-2017
locatie
Holla Advocaten, Stationsplein 101, Den Bosch
uitvoering
Holla Advocaten Den Bosch
categorie
Juridisch
docenten
mr. D.M. de Knijff
mr. M. den Besten
programma
Aanvang 16:00 uur
Einde 18:00 uur
Borrel 18:00 - 18:30 uur
inhoud

De wijze waarop partijen in feitelijke instanties procederen is van grote invloed op de kansen in een eventueel nadien te voeren cassatieprocedure. Het zijn immers partijen die – mede aan de hand van de door hen gekozen (proces)strategie – bepalen waarover de feitenrechter dient te oordelen. 

Het spreekt vanzelf dat de feitelijke grondslag van de eis of het verweer zodanig moet worden ingericht dat dit niet alleen de kans op een gunstige uitspraak vergroot, maar tegelijkertijd ook zorgt voor een dossier dat de kans op het in cassatie met succes aanvallen van een onverhoopt ongunstige uitspraak zo groot mogelijk maakt. 

In deze cursus komen de mogelijkheden aan de orde die de civiele appelprocedure aan partijen biedt om hun cassatiekansen te optimaliseren. Wij doen dit door te laten zien hoe de toetsing in cassatie in zijn werk gaat, met name als het gaat om de wijze waarop de feitenrechter open normen heeft toegepast. Vanuit het gegeven dat partijen op laatstgenoemde beslissingen in feitelijke instanties in belangrijke mate invloed kunnen uitoefenen, zal specifiek worden ingegaan op de vraag: Hoe maak ik mijn stellingen met betrekking tot open normen echt concreet? 

Wij doen dit aan de hand van een actueel materieelrechtelijk onderwerp: de uitleg van commerciële contracten. Vooral sinds het arrest DSM/Fox zijn er in de rechtspraak van de Hoge Raad op het gebied van uitleg heel veel nieuwe nuances geïntroduceerd. Het is dan ook van groot belang om alle nieuwe ontwikkelingen in kaart te brengen en ook te pogen hier en daar een lijn door te trekken. Met name het onderwerp van uitleg is weerbarstig. Weliswaar denken we allen de basisprincipes goed te kennen (zoals de Haviltex-maatstaf en de CAO-norm), maar de praktijk plaatst de Hoge Raad en allen die het civiele recht beoefenen steeds voor nieuwe vragen. Dit leidt er niet zelden toe dat basisprincipes worden heroverwogen en genuanceerd.

In dat kader komen de volgende aspecten aan bod.

  • De overeenkomst in fases: totstandkoming, inhoud en uitleg  
  • Objectiverende uitleg
  • Variaties in uitleg op grond van het type rechtshandeling
  • Uitleg in cassatie
  • Contracteren in commerciële verhoudingen

 

Deze aspecten zullen aan de hand van actuele voorbeelden uit de laatste jurisprudentie van de Hoge Raad, samen met de deelnemers in een interactieve setting verder worden uitgediept. De cursus is bedoeld als synthese. Het is een verdieping op dit onderwerp enerzijds en een opstap naar beter procederen anderzijds. Inzicht in de wijze hoe de rechter contractsbepalingen dient uit te leggen, is ook nuttig voor advocaten die contracten opstellen en dat zodanig willen doen dat daarover niet behoeft te worden geprocedeerd. 

Deze cursus staat open voor maximaal 1 persoon uit andere Netlawkantoren